Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofdmenu

  • Bezoek
  • Actueel
  • Ontdek
  • Over
en
  • VR maakt Huis Sonneveld toegankelijk voor een groter publiek 07.03.2022
  • Pioniers van het moderne woonhuis in Nederland 06.08.2021
  • Iconic Houses Maand 04.07.2021 – 25.07.2021
  • Meer nieuws

Richard Hutten in Huis Sonneveld

17.11.2013 – 11.05.2014

Huis Sonneveld is één van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen, volledig teruggebracht naar de staat van 1933. De gerenommeerde Rotterdamse ontwerper Richard Hutten is gevraagd te reageren op de inrichting van deze bijzondere museumwoning. Soms gaan zijn interventies bijna naadloos op in de bestaande opstelling en wordt de vernieuwende kracht van de ontwerpen pas in tweede instantie duidelijk. In andere gevallen zoekt Hutten een duidelijk contrast en zijn de ingrepen een, vaak humoristische, respons op de oorspronkelijke inrichting. Door deze confrontatie met de actuele ontwerppraktijk krijgt Huis Sonneveld ook een plek in de hedendaagse ontwerpwereld. De interventies van Hutten maken deel uit van de revitalisering van Huis Sonneveld. Hiervoor worden onder meer persoonlijke objecten en historische topstukken toegevoegd om het huis meer sfeer en kwaliteit te geven. 'Richard Hutten in Huis Sonneveld' is te zien van 17 november 2013 t/m 11 mei 2014.

Gastcurator
Als gastcurator introduceert Richard Hutten – met respect voor het originele interieur –  voorbeelden van zijn eigen werk of brengt hij vrijwel onzichtbare wijzigingen in het interieur aan. Richard Hutten: “Huis Sonneveld is voor mij een icoon: een hoogtepunt van het modernisme en nog steeds relevant. Mijn idee is om dit serieuze, statische gebouw dynamiek te geven door middel van een aantal grote en kleine interventies. Deze interventies zijn een extra laag over de statische situatie, maar zijn hier wel aan gelinkt. Soms lichtvoetig tot zelfs banaal, dan weer meer filosofisch en reflecterend. De beste interventies combineren deze uitersten.”

Authentiek of nep?
De bezoeker kan zich in Huis Sonneveld laten verrassen door de verschillende lagen van realiteit en zich afvragen wat authentiek is, wat gereconstrueerd is, wat nep is en wat later is toegevoegd. Hutten heeft onder andere twee versies van zijn bekende Dombo-bekers in de eetkamer neergezet, één voor elk van de dochters Sonneveld, in de kleuren die zij zelf zouden hebben uitgezocht. Ook vervangt Hutten een bestaand tapijt door zijn tapijtontwerp ‘Playing with tradition’ en de zogenoemde Layers-eettafel plaatst hij in de keuken van de woning. Speciaal voor de tentoonstelling heeft Richard Hutten een serie vazen ontworpen, geïnspireerd op de bekende ‘bolvaas’ van Copier uit 1930.

Richard Hutten
Richard Hutten (1967) geldt al meer dan twintig jaar als één van de meest toonaangevende ontwerpers in Nederland. Direct na zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven (1991) startte hij zijn eigen designstudio waar hij meubels, producten, interieurs en tentoonstellingen begon te ontwerpen. In die periode raakte hij ook betrokken bij het zojuist opgerichte label Droog Design, dat aan de wieg stond van het internationale succes van Dutch Design. Waar sommige van zijn collega’s zich beperkten tot conceptuele ontwerpen, richtte Hutten zich ook op functionaliteit en produceerbaarheid van zijn werk. Sinds enige jaren is hij creatief directeur bij Gispen, de meubelfabrikant die in de jaren dertig zo nauw betrokken was bij de inrichting van Huis Sonneveld.

 

 

  • f
  • t
  • p
  • u
  • m
Interventies van Richard Hutten in Huis Sonneveld. Fotos Johannes Schwartz