Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofdmenu

  • Bezoek
  • Actueel
  • Ontdek
  • Over
en
  • VR maakt Huis Sonneveld toegankelijk voor een groter publiek 07.03.2022
  • Pioniers van het moderne woonhuis in Nederland 06.08.2021
  • Iconic Houses Maand 04.07.2021 – 25.07.2021
  • Meer nieuws

Open Monumentendag 2015

12.09.2015 – 13.09.2015

Tijdens Open Monumentendag 2015 is Huis Sonneveld gratis toegankelijk. Het weekend van 12 en 13 september is tevens het laatste weekend waarop de interventie van Petra Blaisse in Huis Sonneveld te bezoeken is.

Het thema van de Open Monumentendag 2015 is Kunst en Ambacht, met speciale aandacht voor de architectuur van het monument, de toegepaste kunsten daarin, en de ambachtelijke kant van architectuur en interieur, zoals wandschilderingen, tegeltableaus en metselwerk, meubilair, stoffering en serviesgoed.

Totaalconcept
Het is juist de integratie van architectuur en interieur die typerend is voor Huis Sonneveld. Architecten Brinkman en Van der Vlugt hebben behalve het huis ook het volledige interieur ontworpen. Architectuur, interieur en inrichting vormen een totaalconcept, nauwkeurig op elkaar afgestemd. Voor de inrichting hebben ze voornamelijk meubels van de firma Gispen en stoffen van de firma Metz & Co gebruikt. In het moderne jaren dertig interieur zijn de producten van deze firma’s voor het eerst consequent toegepast.

Glaswerk
Tijdens en na de restauratie van Huis Sonneveld in 2001 is het interieur van het huis zoveel mogelijk teruggebracht naar de staat van oplevering in 1933. Voor het grootste deel is dat gedaan met voorwerpen uit het bezit van de erven Sonneveld, zoals meubels en lampen, maar ook persoonlijke spullen die de familie verzameld heeft in de periode dat ze het huis bewoonden, tussen 1933 en 1955.  

Daarnaast is er in Huis Sonneveld kunst en design uit de jaren dertig toegevoegd, en dan voornamelijk glaswerk, om het interieur verder te verlevendigen. Het zijn objecten die niet daadwerkelijk in het huis hebben gestaan, maar die er, gezien de voorkeuren van de familie, hadden kunnen staan, of omdat ze passen bij de stijl van het huis of in de tijdgeest. Voorbeelden hiervan zijn het kanariegele ontbijtservies van H.P. Berlage en Piet Zwart op de eettafel, een theeservies en diverse vazen die in bruikleen zijn genomen van het Nationaal Glasmuseum.

Eigentijds design
Huis Sonneveld biedt ook ruimte aan eigentijds design. In het kader van een ‘designer-in-residence’ programma worden hedendaagse vormgevers uitgenodigd te reageren op het huis en het interieur met eigentijds design. Tussen november 2013 en mei 2014 werd het huis een half jaar ‘bewoond’ door de Rotterdamse ontwerper Richard Hutten. Sinds 1 februari is Inside Outside / Petra Blaisse gastcurator van Huis Sonneveld met de interventie Huis Sonneveld².

De bolvaas en de kubusvaas

De nieuwe vaas van Richard Hutten is geinspireerd op twee vazen die A. D. Copier in de jaren twintig van de vorige eeuw ontwierp voor Glasfabriek Leerdam, de bolvaas en de kubusvaas. Deze twee modellen sierden het interieur van de familie Sonneveld, en staan nog steeds in Huis Sonneveld, nu de museumwoning van Het Nieuwe Instituut. Met zijn geometrische vormen brak Copier met de traditie van organische vormen en rijk geslepen glas.

Lees meer

  • f
  • t
  • p
  • u
  • m

Te koop tijdens Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag 2015 zijn in Huis Sonneveld twee producten te koop die voortkomen uit de interventie van Richard Hutten: een theedoek en een serie vazen.

Theedoek
Speciaal voor de interventie Richard Hutten in Huis Sonneveld heeft Richard Hutten twee theedoeken ontworpen, geinspireerd op de architectuur en het interieur  van dit modernistische woonhuis. Een zwarte (op de foto) en een lichtblauw-geblokte. Beide theedoeken zijn te koop tijdens Open Monumentendag, voor 17 Euro. De theedoeken zijn gemaakt in het TextielLab in Tilburg, werkplaats voor de ontwikkeling van stoffen. Ze zijn van 100 % biologisch katoen, dubbelzijdig geweven.

Hutten Copier Vaas 15
De Hutten Copier Vaas 15 van Richard Hutten is geïnspireerd op twee iconen uit de Nederlandse glaskunst: de bolvaas en de kubusvaas, in de jaren twintig ontworpen door A. D. Copier voor Glasfabriek Leerdam. De Hutten Copier Vaas 15 is het resultaat van een samenwerking van Richard Hutten met het Nationaal Glasmuseum en Het Nieuwe Instituut. De vierkante glazen vaas met afgeronde hoeken is in vijf uitvoeringen ontwikkeld. Tijdens Open Monumentendag is de vaas te koop voor 116,50 in plaats van 129,- Euro