Zeegezicht met twee botters
Boven de bank in de woonkamer van Huis Sonneveld hangt een zeegezicht met twee botters van Willem Bastiaan Tholen (1860-1931). Een tamelijk traditioneel werk, in vergelijking met het interieur waar het in hangt. Naast dit schilderij bezat de familie Sonneveld ook een riviergezicht van de Rotterdamse schilder Gerard Altmann (1877-1940) en een landschap met molen van Johannes Karel Leurs (1865-1938). Al deze werken zijn aan te merken als voorbeelden van de zogenoemde Haagse School, een schilderstijl uit de tweede helft van de negentiende eeuw.
Ze verraden een wat behoudende keuze die niet direct aansluit bij het modernisme dat uit de rest van het interieur spreekt. Anderzijds passen de schilderijen goed in de heersende smaak van die tijd. Ook bijvoorbeeld de havenbaron Daniël George van Beuningen (1877-1955), een van de grondleggers van het in 1935 opgerichte Museum Boijmans Van Beuningen, legde zich in eerste instantie toe op het aankopen van schilderijen van de Haagse School. Pas vanaf het midden van de jaren dertig richtte deze zich meer op ‘contemporaine’ modernisten.
Bij de restauratie van huis en interieur in 2001 is vergeefs geprobeerd deze kunstwerken terug te vinden, omdat ze zo typerend zijn voor de inrichting van het huis: ze lijken niet echt te passen in het moderne interieur. Het werk van Tholen past wat betreft kleurgebruik wel mooi in juist dit deel van het huis, dat in gelijksoortige sobere aardetinten is uitgevoerd.
Dat we weten welke schilderijen de familie bezat, komt doordat voor deze schilderijen door de ontwerpers van het interieur, de architecten Brinkman en Van der Vlugt, nadrukkelijke ruimte werd uitgespaard. Op de ontwerptekeningen uit 1932 zijn op de wanden van de huiskamer de positie en afmetingen, inclusief de lijsten, exact aangegeven door middel van uitsparingen. Hieruit valt overigens ook af te leiden dat de werken reeds in bezit moeten zijn geweest voor de daadwerkelijke verhuizing.
W.B. Tholen. Zeegezicht met twee botters. Collectie Stichting Volkskracht Historische Monumenten
Bekijk ook
Het werk van schilders die tot De Haagse School worden gerekend in Het Rijksmuseum, zoals Jozef Israëls, de gebroeders Maris en Anton Mauve.